top of page
muziektherapie.jpg

Zingen met plezier én betekenis?

Word dan mantelzanger van een hobby-zanger met dementie

De mantelzorger

Het Nederlandse zorgsysteem voor mensen met dementie leunt zwaar op mantelzorgers. Dit zijn veelal familieleden of vrienden die zijn belast met ongeveer alles rondom het huishouden, administratie, persoonlijke verzorging, aankleden, gezelschap, luisterend oor en veel praktische zaken. Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt dat mantelzorgers al zwaar en zelfs overbelast zijn met dit al werk en er een groeiend tekort is aan mantelzorgers. Dit betekent dat de tijd die mantelzorgers hebben voor de "niet-praktische" activiteiten die de positieve gezondheid van mensen met dementie bevorderen, zoals zingen en muziek, nog minder zal worden dan dat ze al is. Daarom hebben wij de Mantelzanger bedacht.

De mantelzanger

Een mantelzanger doet hetzelfde als een mantelzorger, maar dan alleen rondom samen zingen met iemand met dementie. Deze heeft dus een meezingende, sociale, coachende en praktische rol omtrent de zanghobby van degene met dementie. Het concept van de Mantelzanger heeft dan ook een tweeledig effect, te weten:

 • het bevorderen van de positieve gezondheid van degene met dementie, en

 • het direct (tijdsbesteding) en indirect (blijere “patiënt”) ontlasten van diens mantelzorger.

Ook voor de mantelzangers zelf blijken er veel positieve effecten te zijn en hebben we sinds kort zelfs ook een vergoedingenstructuur voor hen kunnen creëren:

Mantelzanger

Plezier

Onze mantelzangers ervaren bijzonder veel plezier tijdens het samen zingen.

Uitdaging

Meedoen als mantelzanger biedt uitdaging, zowel muzikaal als in je coachende rol.

Voldoening

De meerledige betekenis van het "mantelzingen" geeft bijzondere voldoening.

Vergoeding

Je ontvangt de maximaal toegestane onbelaste vrijwilligersvergoeding.

Ingeborg-de-boois-mantelzangeres.jpg

“Ik kom hier om iets te doen waar mijn passie ligt. Dat dat op deze manier samen met mensen met dementie kan, dat vind ik een cadeautje. Voor iedereen!”.

Ingeborg de Boois

mantelzangeres

Wiesje-van-der-Flier-Alzheimercentrum-Amsterdam-UMC.jpeg

“Je wordt blij van de muziek zelf en door het contact dat erdoor met de omgeving ontstaat. Je doet weer mee met de wereld om je heen. Dát is wat je ziet gebeuren”

Wiesje van der Flier

mantelzangeres 

Waarom Mantelzangers.nl

In onze Participatiekoren werken wij al jaren met mantelzangers die samen met zangliefhebbers met dementie zingen in een koor. Zij repeteren samen in het koor en werken toe naar een groot optreden. Echter, als dat optreden eenmaal voorbij was hield het op en was het wachten op het volgende koor. Maar onze deelnemers met dementie wilden graag door met zingen, samen met hun mantelzangers. Elke week iets om naar uit te kijken en zingen als vaste hobby te kunnen blijven bedrijven, dan maar gewoon thuis, samen met de mantelzanger. Vanuit die behoefte is Mantelzangers.nl gestart, zodat mensen met dementie samen met een mantelzanger in hun veilige thuisomgeving hun geliefde hobby zingen met plezier, regelmaat en de juiste ondersteuning kunnen blijven bedrijven. En als er weer eens een Participatiekoor in de buurt een nieuwe productie start, dan de mogelijkheid hebben om als eerste samen mee te kunnen doen als men dat wil en kan.

 

 

 

Mantelzangers.nl brengt zangliefhebbers met en zonder dementie bij elkaar. Dit doen we enerzijds door amateur zangers zonder dementie te motiveren om zich op deze site als mantelzanger aan te melden, anderzijds door het samen zingen met een mantelzanger onder de aandacht te brengen van mensen met dementie, hun familie, hun mantelzorgers en zorgorganisaties. Dit alles gaat via een zorgvuldig en veelomvattend proces die hieronder in blokken is samengevat:

Hoe gaat het in zijn werk?

Aanmelding

Op onze website melden mensen met dementie en mantelzangers zich aan.

Proefmaand

Elke match heeft een gratis proefmaand om uit te vinden of het klikt.

Screening

Alle aanmeldingen van beide kanten worden zorgvuldig gescreend,

Switchen

Als de match toch niet zo uitpakt als gedacht, wordt er opnieuw gematcht.

Training

 Positief gescreende mantelzangers worden getraind in onze methode,

Meer maatjes

De mantelzanger kan kiezen voor 1 of meer zangmaatjes met dementie.

Matching

Met profielen, voorkeuren en feedback begeleiden we de matching zorgvuldig.

Faciliteiten

Onze organisatie biedt ondersteunde faciliteiten en waarborgen.

Hoeveel tijd kost het?

Zodra er een match is gemaakt start de proefmaand van het abonnement dat degene met dementie heeft afgesloten. In deze maand kunnen mantelzanger en degene met dementie kennismaken en één of meerdere keren samen proefzingen. Als beide concluderen dat het klikt en men door wil, dan start het echte abonnement, waarvan er 3 vormen zijn:

1 x per 2 weken (bronze)

 • 1 x per 2 weken samen zingen

 • Bij degene met dementie thuis

 • Klassiek, populair, volks, of NL-talig

 • Oefenmateriaal online beschikbaar

 • Proefperiode van 30 dagen

 • Daarna match voor 12 maanden

 • Bij verhindering mantelzanger-ruil

 • Gratis lid/deelname Participatiekoor

 • Voorrang bij start Participatiekoor.

1 x per week (zilver)

 • 1 x per week samen zingen

 • Bij degene met dementie thuis

 • Klassiek, populair, volks of NL-talig

 • Oefenmateriaal online beschikbaar

 • Proefperiode van 30 dagen

 • Daarna match voor 12 maanden

 • Bij verhindering mantelzanger-ruil

 • Gratis lid/deelname Participatiekoor

 • Voorrang bij start Participatiekoor

2 x per week (goud)

 • 2 x per week samen zingen

 • Bij degene met dementie thuis

 • Klassiek, populair, volks of NL-talig

 • Oefenmateriaal online beschikbaar

 • Proefperiode van 30 dagen

 • Daarna match voor 12 maanden

 • Bij verhindering mantelzanger-ruil

 • Gratis lid/deelname Participatiekoor

 • Voorrang bij start Participatiekoor

Je kunt als Mantelzanger ervoor kiezen om gematcht te worden met 1 of meerdere abonnementen van mensen met dementie. Het soort abonnement bepaalt ook de frequentie en daarmee de tijd die je ermee kwijt bent. Ook de vergoeding voor jou als mantelzanger hangt daarmee samen. Zo kun je bijvoorbeeld mantelzanger zijn van 1 persoon met een bronze abonnement en 1 persoon met een goud abonnement. Elke andere combinatie is mogelijk op basis van wat jij wilt/niet wit.

Vergoeding

Naar analogie van Mantelzorger is de Mantelzanger rol op basis van vrijwilligheid. Voor de mensen met dementie die elke keer weer uitkijken naar hun moment van samen zingen met hun mantelzanger is het belang van regelmaat en zekerheid echter groot, daarom nemen zij ook een betaald abonnement. In de prijs van elk abonnement hebben wij dan ook naast dekking van onze eigen kosten als non-profit ANBI organisatie, ruimte opgenomen voor een mantelzanger-vergoeding. Deze is gelijk aan de fiscaal maximaal toegestane onbelaste vrijwilligersvergoeding (klik hier). Die vergoeding gaat dus steeds lopen na de proefperiode van 30 dagen per abonnee met dementie en loopt parallel aan diens abonnement.

muziektherapie.jpg

Aanmeldingsformulier

voor mantelzangers

arrow&v
arrow&v
Welke muziek wil gaag zingen?
We stem heb je?
Heb je zangervaring?
Bevestig hier je deelname:

Bedankt voor je aanmelding! Check je mailbox voor de verdere procedure. Mocht je niks hebben ontvangen, kijk dan even in je spam filter.

Aanmelden mantelzangers
bottom of page